17 de febrer del 2013

Pic de Pedrons 2.715m

des del llom nord (frontera França-Andorra)

Ascens amb esquís de muntanya i raquetes de neu a un dels cims clàssics de la zona entre Porté-Puymorens i el Pas de la Casa, el Pic de Pedrons. Es pot considerar un cim fàcil per fer en època hivernal. Una de les rutes més fàcils i directes és des del mateix poble del Pas de la Casa, però nosaltres fem l’ascens pel llom del nord, el qual considerem molt millor paisatgísticament.
Deixem el cotxe a un petit aparcament entre les muntanyes de neu que s’acumulen a la carretera que ve del Coll de Pimorent cap a Andorra, a uns centenars de metres abans de trobar-nos amb la nova duana andorrana-francesa. Normalment i solen caber uns 10-12 cotxes, s’hi ha de ser d’hora.
Ens calcem esquís i raquetes just sortir del cotxe i comencem l’ascens per una suau pujada que ens va enfilant a una llomada suau. Ens trobem molta quantitat de neu, en un estat immillorable. De seguida anem guanyant alçada fins arribar a una zona més planera, on ja podem contemplar la carena germana, més a l’est, que porta el Pic de la Mina. Al fons, ja podem observar el nostre objectiu, el Pic de Pedrons.
Les fortes ventades dels últims dies han deixat algun tram de carena una mica pelada de neu. Aquest fet ens fa deixar el llom i anar a buscar la pala oest; des d’aquí, anem flanquejant observant el Pas de la Casa als nostres peus. Un cop dalt de tot de la pala, el camí més obvi et porta a una espècia de suau ampla canal, com un tub. Hi pugem fins a arribar a l’avant-cim, a pocs metres de la cresta final. Ens traiem esquís i raquetes i enfilem per una forta rampa de neu pols fins a la cresta. Anem passant entre roques i neu la cresta fins arribar al cim. No té massa dificultat però cal anar en compte en no fer passos en falç (hi ha una bona timba, sobretot al costat est).
Desfem la cresta i baixem fins a l’avant-cim on tenim el material. A partir d’aquí, la baixada amb esquís és fantàstica, aprofitant el bon estat de la neu. Al combinar esquís i raquetes, preferim desfer el mateix camí (amb esquís, es pot fer alguna petita variació al tram final per evitar les zones més planeres).

Anàlisi del track
Distància recorreguda:  8,6 quilòmetres
Altitud mín: 1.903 metres, màx: 2.715 metres
Desnivell acum. pujant: 766 metres, baixant: 766 metres
Grau de dificultat: Moderat
Temps:   4 hores 12 minuts
Data:  Febrer 17, 2013
Finalitza al punt de partida (circular):   Sí
Coordenades: 1797
Aquí deixo quatre fotos tirades durant la ruta.
Començant a pujar, amb molta neu
Sembla que ens farà un molt bon dia
Una petita allau de fons a la fondalada central de l'altra costat
La vall cap a l'Arieja al fons
Ja veiem el nostre objectiu, el Pic de Pedrons
D'esquerra a dreta: Pic de la Mina, mig amagat el Pic de Fon negre, i el Pic de Pedrons
Continuem avançant, ara més planerament
Les vistes cap a tots costats són espectaculars
A la foto sembla molt més pla del que realment és
Començant encara la pala. La carena està massa ventada.
La neu està en perfecte estat. Ja amb ganes de baixar per aquesta pala
Acostant-nos a l'avant-cim
Encarant la cresta cimera. El Pic de Fontnegra al fons
Avançant per la cresta
El Pic de Pedrons
Amb aquest dia, val la pena assentar-se i estar una bona estona contemplant les vistes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada